• Wim Teuling, voorzitter van ASV Arsenal, overleden

 • Tot onze grote schrik is vanmorgen na een kort ziekbed ons aller voorzitter Wim Teuling overleden. Wim was sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw een drijvende kracht achter onze vereniging. Hij was club-man in hart en nieren en genoot van het verenigingsleven. Met het heengaan van Wim is “de grootste Arsenaller aller tijden” niet meer bij ons. We zullen hem missen.

  Namens alle medewerkers en vrijwilligers, 

  Chantal Kroes, secretaris
  Jeroen de Vries, penningmeester

  In Memoriam  

  Wilhelmus Jacobus Teuling

  Wim 

  Voorzitter S.C. ASV Arsenal

  Drager van de gouden A met briljant 

  geboren 09-05-1949       overleden 02-05-2020 

  Onderscheiden met het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam

   “Wim Teuling. Wie is die man? Vorst, dienaar, bal-oppomper, lijnentrekker, praatjesmaker, bulderaar, zakkenvuller, visionair? In ieder geval een fenomeen.

  Wimpies wiegje stond in de Jordaan, in 1949 werd hij er geboren. Hij komt uit een familie waar iedereen in allerlei besturen zat, of het nou voor het plezier was of in de politiek. Wim komt uit een links nest. Zijn vader was onder meer bestuurslid van de Jordanese voetbalclub “De Eland”. 

  Zelf was Wim een verdienstelijke selectievoetballer bij DWS, mid-mid was zijn positie en door de benen spelen kon hij als de beste. Naar eigen zeggen speelde hij ‘beregoed’ en het scheelde niet veel of hij had in de eredivisie geschitterd. Maar z’n buurjongens vroegen of hij bij hen kwam voetballen en hij liet zich overhalen.

  In 1971 werd hij lid van de S.C. ASV Arsenal op Het Loopveld. Meteen al bij de eerste training wist hij het hele elftal in opstand te krijgen; de trainer had hem willen wegsturen omdat hij niet de juiste kicksen bij zich had. Binnen een half jaar zat hij in het bestuur en vloog de trainer, toch een flapdrol, eruit. Wim slaat zich nog op de dijen. Het tekent Wim: de fanatieke, gedreven sportman die zich niet door onrecht uit het veld laat slaan en meteen tot actie over gaat.

  We praten over wat voor club Arsenal eigenlijk is. Het is moeilijk te omschrijven, zegt Wim, maar er kan hier heel veel, het is een open club. Zo zijn hier vanaf het begin altijd veel ‘blokelftallen’ geweest, vrienden die zich als elftal bij de club aanmelden. De leden komen uit verschillende lagen van de bevolking en zijn van allerlei gezindte. Allemaal voelen ze zich hier thuis. ASV Arsenal is verder een gastvrije club, die niet alleen zijn leden maar ook zijn gasten regelmatig trakteert op een rondje en schalen bitterballen, of er nou gewonnen is of niet. 

  Ook zou je de club gemengd kunnen noemen, jongens en meisjes door elkaar, Marokkaans, Turks, Nederlands, Surinaams, Australisch, Braziliaans, Afrikaans, diplomaten kinderen, studenten, andere uitvreters, vakkenvullers, pochers, kniezers, zakkenvullers.

  Terug naar Wim. Ruim dertig jaar zit hij al in het bestuur van Arsenal. Maar wie is die man nou, wat is Wim van zichzelf, wat doet hij naast het voetballen?

  Begonnen als psychologiestudentje had Wim al gauw in de gaten dat hij praktischer bezig moest zijn dan achter de studieboeken zitten. Hij prikte met een naald dwars door een krant en kwam uit bij een advertentie van de brandweer. Daar heeft hij veertien jaar gewerkt, als brandweerman maar ook als psychologisch begeleider. Helaas moest hij na de brand bij Ketjen (magazijnbrand Koninklijke Zwavelfabriek Ketjen N.V. op 19 maart 1972 - red.), waar hij schade aan zijn longen opliep, zijn werk vaarwel zeggen. Geld is geen probleem (problemen kent hij sowieso niet); zo beschikt hij over een paar panden waaruit hij huur ontvangt. Dat hij ook nog in het partijbestuur van de PvdA zat (en talrijke andere besturen), een hondenvereniging oprichtte, operaliefhebber is en schildert, laten we hier maar even voor wat het is.

  Gevraagd naar hoe hij het allemaal doet, antwoordt hij: ‘Doorzetten. Alles wat je wilt, lukt dat, zei m’n moeder altijd en het is echt zo.’

  Toch ziet Wim de toekomst niet uitsluitend rooskleurig in: waar zijn de mensen die nog verantwoordelijkheid willen nemen? Een tweede punt van zorg is de jeugd. Hij is erg blij met de herstart van de jeugdafdeling van Arsenal vier jaar geleden. Het aantal elftallen blijft groeien. Maar daar moet steeds meer leiding bij gevonden worden die dan te maken krijgt met agressie en soms moeilijk te hanteren probleemgevallen - ook een gevolg van Arsenal’s “gastvrijheid”.

  Terwijl we teruglopen naar het clubgebouw oreert Wim, de vingers achter de onvermijdelijke bretels, alweer over de organisatie van het jubileum en de eerste oefenpartijtjes. Met enige moeite weten we ons tenslotte te onttrekken aan het college van onze hoogleraar voetbalkunde… “ 

  Uit: Jubileumkrant ASV Arsenal 50 jaar! (1 oktober 2006)

   

  Uitvaart digitaal via livestream bijwonen

  In verband met de coronamaatregelen zal de uitvaart op zaterdag 9 mei in besloten kring plaatsvinden. Om iedereen de gelegenheid te geven de uitvaart bij te wonen, zal de uitvaart op zaterdag 9 mei om 15.00 uur via deze livestream te volgen zijn.
  Gebruik bij de livestream code: 70856385

   

  Herinneringen delen

  Wil je jouw herinneringen aan Wim delen? Je kunt deze kort en bondig mailen naar jacqueline.keur@yarden.nl. Zij zal alle herinneringen bundelen en aan de familie van Wim overhandigen.