• Nieuwe spelregels seizoen 2019-2020

 • De doeltrap, het wisselen, de handsbal en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap verlopen met ingang van het voetbalseizoen 2019-2020 anders.

  1. Doeltrap hoeft de zestien niet meer uit
  De bal hoeft bij een doeltrap het zestienmetergebied niet meer te verlaten voordat een medespeler de bal mag aanraken. De keeper kan de bal dus naar een medespeler in het strafschopgebied spelen. Hetzelfde geldt voor vrije trappen voor de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied 

  2. Gewisselde speler verlaat via de kortste weg het veld
  Een speler die gewisseld wordt, moet het veld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter de speler toestaat om het veld te verlaten bij de middenlijn. Deze regel wordt ingevoerd om tijdrekken te voorkomen. De inkomende wisselspeler moet het veld altijd betreden bij de middenlijn en mag dit pas doen als de gewisselde speler het veld verlaten heeft.

  3. De handsbal
  ‘Aanvallend’ hands is altijd hands, ook al is het onbedoeld of is er sprake van aangeschoten hands. Er wordt dus niet meer gekeken of er opzet in het spel is. Voor ‘verdedigend’ hands blijven dezelfde regels van kracht.

  4. Aanvallers in de muur
  Als het verdedigende team een muurtje vormt van drie of meer spelers, dan moeten de spelers van het aanvallende team minimaal 1 meter afstand houden van het muurtje. Zo kan belemmering van het zicht van de doelman worden voorkomen.

  De KNVB heeft een handige korte video gemaakt waarin de wijziging van de spelregels wordt uitgelegd. De video is hier te bekijken.

  Wil je alle spelregels nog eens nalezen, kijk dan op de pagina spelregels op onze website.