• KNVB Drieluik - Gelijke kansen in het jeugdvoetbal

 • De KNVB publiceert een drieluik over de onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren in het jeugdvoetbal. ASV Arsenal voert al jaren het beleid om jonge jeugdspelers niet te selecteren op kwaliteit.

  Aan de hand van inzichten uit de wetenschap wordt beschreven waarom het selecteren van jeugdspelers in bepaalde teams soms onvoorziene gevolgen kan hebben.Op het eerste gezicht is er niet veel mis met het indelen van voetballers op zijn of haar eigen niveau. Elk individu heeft een niveau nodig waarop keuzes uitdagend zijn en waarin er balans is tussen lukken en mislukken. Daarnaast is de aanwezigheid van leeftijdsgenoten belangrijk en moet de indeling passen bij de ambities en motivatie van de voetballer.

  Tegelijkertijd zijn er steeds meer aanwijzingen dat er in deze zogenaamde ‘categoriebenadering’, of met andere woorden 'het in hokjes stoppen van speelsters en spelers', misschien meer gevaar schuilgaat dan dat het er in eerste instantie op lijkt. Het beoordelen van het niveau van jonge jeugdspelers en een voorspelling doen over het latere eindniveau is ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk.

  Via onderstaande links kun je de 3 delen over de gevolgen, alternatieve modellen en inzichten en ervaringen van pilot- en profclubs in z'n geheel lezen.

  Deel 1 Gelijke kansen jeugdvoetbal - De onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren

  Deel 2 Gelijke kansen jeugdvoetbal - Pilotclubs op zoek naar alternatieve modellen voor gelijkheid in jeugdvoetbal

  Deel 3 Gelijke kansen jeugdvoetbal - Pilotclubs delen inzichten over alternatieve opleidingsmodellen voor gelijkheid in jeugdvoetbal